Pyssla med tyg

Man behöver inte ha tillgång till en symaskin för att göra pyssel med tyg, visst det kan underlätta om man tänkt sy klädesplagg eller andra större saker men annars räcker det faktiskt med nål och tråd.

 

Om du vill göra bordsdekorationer eller kanske en liten prydnadsduk eller liknande är det inte svårt att pyssla med tyg. Beroende på vad man ska göra för något kräver det mindre eller större plats, vill du bara brodera något litet går det till och med att ta med sig på bussen. Det finns inga direkta gränser när det gäller pyssel med textilier heller, precis som med allt annat pyssel är det du själv som sätter gränserna, din egen fantasi och dina möjligheter.

Mindre tygpyssel

Det finns alltså massor man kan göra men här kommer ett exempel på hur lätt det kan vara att tillverka en egen liten bordsdekoration, den går även att hänga upp, allt efter tycke och smak.

 

Du behöver en bit tyg som är ungefär 20 gånger 20 cm, något som blir väldigt fint är vitt bomullstyg med spetskant. Klipp tyget så att du har en ruta med en kant där det är spets kvar och sy sedan runt de övriga kanterna så att tyget inte traspar upp sig. Enklast är att göra detta på maskin, då är det bara att sicksacka runt. Sedan viker du tygbiten på hälften med spetskanten uppåt en gång. Vik sedan från sidan som ett dragspel så att det blir som en solfjäder med lite klumpig botten eftersom du redan vikt tyget en gång. Nu är det bra om man har tillgång till ett strykjärn, då kan man stryka alla viken så att det håller bättre men det är inte nödvändigt.

 

Nu är det ju du som håller ihop den lilla plymen så därför är det nu dags att sy. Använd en tråd som är i samma färg som tyget och sy så att plymen/fjädern håller ihop, nu ska det se ut som en liten påse med solfjäder i spets. Antingen så är du klar nu och det är bara att sätta den på bordet men vill man så går det att piffa upp den lite grand. Det du kan göra är att sy fast små pärlor eller en tygblomma från en ljusmanschett precis där som tyget är ihopsytt. Så var det klart och du har en vacker bordsdekoration eller om du vill syr du fast en tråd i toppen och hänger upp den i ditt hem.