Pyssla med garn

En del kanske tror att man bara kan sticka och virka med garn men det finns massor med fler sorters pyssel att göra med garn. Ett exempel på det är bildväv, ett något krävande pyssel men ack så vackra resultat.

 

För att göra en bildväv behöver du en vävram, vävpinne, skissblock och tunnare garn för just bildväv och broderi. Man börjar med att måla en skiss på det motiv man vill väva, det ska vara i samma storlek och skala som det man ska väva sedan. När man är klar med sin skiss och bestämt färger så är det bara att köpa garn och sätta igång. Sedan klämmer du fast din skiss på baksidan av väven men så att du kan se den genom vävtrådarna. Nu är det bara att följa din egen beskrivning. För att lära sig hur man gör finns det mängder av bra böcker och hemsidor att läsa på. Dessutom kan du hitta små instruktionsfilmer för nästan allt på tillexempel youtube.

 

Att sticka med garn är något de allra flesta provat på redan i lågstadiet, det finns massor man kan göra med ett par stickor och lite garn. Varför inte sticka sockor eller vantar, kanske en mössa till vintern, det är bara du som kan bestämma hur avancerad du ska göra din stickning. Mönster och beskrivningar går både att köpa i garnaffärer och att hitta gratis online, är det något speciellt du är ute efter är det bara att söka på det i en sökmotor och se vad du hittar. En del mönster är skyddade och går endast att köpa men det är väl värt pengarna.

 

Virkning är även det något man brukar få prova på i skolan och även broderier, allt detta underbara som har med garn att göra. Något som brukar vara väldigt uppskattat är virkade gosedjur till barn exempelvis, dem brukar inte vara svåra att göra och det finns gott om gratis beskrivningar. Vem uppskattar inte att få något du själv har gjort, kanske blir det just det gosedjur som du virkat som blir din väns barns favorit?

 

Det bästa med att pyssla med garn är att det inte behöver bli särskilt dyrt heller, det finns billiga garner och billiga stickor. Är man nybörjare behöver man ju inte köpa de allra dyraste materialen heller. Det är alltid bra att kunna experimentera i början och något som brukar vara väldigt uppskattat med just stickning och virkning är att ingenting är oåterkalleligt. Blir det fel är det bara att repa upp garnet och börja om från början eller precis där det blev fel.